Idag får du upp till 30% rabatt på posters
När du handlar för minst 395kr.
Att tänka på när du ska måla om

Att tänka på när du ska måla om

Ett smart och enkelt sätt att skapa nytt liv och en ny känsla i ett rum är att måla om med ny väggfärg. Dels blir rummets finish som ny när gamla märken och andra brister försvinner, dels får du till en förändring som gör att gammalt och tråkigt känns fräscht och uppdaterat.

1. Nöj dig inte med färgprov  provmåla!
Vem har inte gjort misstaget att låna hem ett litet färgprov från en färgkarta för att senare upptäcka att färgen på väggen inte alls ser ut som provet från butiken? Ja, vi har nog alla varit där. Be butiken om en liten burk färgprov istället och ta dig tid att måla upp en liten bit av väggen du tänkt måla. Då kommer du betydligt närmare verkligheten och kan ta ett bättre beslut huruvida färgen från färgkartan verkligen blir densamma som du förälskade dig i när du såg den i butiken.

Jotun färgkarta

Jotun Color Chart 2021

 

2. Väggfärgen skiftar i olika ljusförhållanden
Detta kan vara särskilt besvärligt med exempelvis ljusa grå nyanser. I butikens starka ljus kan en ljust grå nyans se balanserad ut gultonad ut medan den på väggen där hemma slår mot antingen blått eller lila helt beroende på rummets ljusinsläpp och förhållanden. Väggfärgen i ett rum i en skuggig del av din bostad kan upplevas helt annorlunda jämfört med samma färg på väggen i ett rum i en soldränkt del av bostaden. Det kan också skifta med tiden på dygnet från solig förmiddag till lummig kväll. Provmåla därför ett ordentligt område på väggen och studera skiftningarna under dagen och på olika väggar i samma rum för att vara helt säker på att du väljer rätt färgnyans.

3. Planera helheten
Glöm inte bort att dina nymålade väggar ska harmonisera med möblemang och resterande del av ditt rum. Passar dina befintliga möbler med din nya tilltänkta väggfärg eller har du tänkt köpa nya möbler? Ska gamla möbler bo kvar är det en god idé att matcha med väggfärg eller kanske byta ut utvalda möbler eller textilier. Tänk också på att matcha din väggfärg med befintligt golv.

4. Hämta inspiration
Ett bra sätt att skapa en tydlig idé om hur slutresultatet blir när du målar om är att utgå från inspirationsbilder. Ta reda på vad andra gjort, hur de gått tillväga och spara fina bilder på resultat du tycker om. Pinterest kan vara en bra källa till inspiration där du snabbt och enkelt kan söka efter det du letar efter. Letar du instruktionsvideos eller har frågor om material och utrustning är Youtube den bästa källan där du kan se videos och få tips om hur andra har gått till väga.

5. Inreda för stunden eller över tid?
Att måla om kan vara en ganska krävande process om rummet är stort. Dels tar det tid med själva målningen som beroende på förutsättningar ofta kräver flera strykningar, dels kan man behöva täcka över eller flytta ut möbler. Dessutom kostar det pengar, färg är inte gratis.

6. Kvalitet före kvantitet
Visst kan man åka till lågprisvaruhuset och köpa stora mängder billig färg men kvalitén är ofta därefter. Välj kvalitet efter användningsområde. Ska du snabbmåla taket eller väggarna i garaget kan en billigare färg duga fint men ska du måla taket och väggarna inomhus rekommenderar vi att du väljer en kvalitetsfärg som håller över tid för att undvika slitage, ojämnheter och sprickor. Med färg av allt för låg kvalitet riskerar du att få göra om arbetet och att måla flera gånger vilket i slutändan kan bli bra mycket dyrare än att välja en kvalitetsfärg från början. Fråga gärna i färgaffären men välj inte baserat på lågt pris, välj färg efter kvalitet och användningsområde!

7. Notera och spara dina färgkoder
Nästa alla färger du köper idag är brutna vilket innebär att de är blandade med en annan färg för att ge en varmare eller kallare nyans. Färgkod med tillägg -Y har en varm nyans medan färgkod med tillägg -N har en neutral nyans som drar åt det kalla hållet. Dels är det här viktigt att hålla koll på när du väljer färg till dina rum men också om du behöver beställa mer eller vill kompletteringsmåla vid ett senare tillfälle. Ett bra tips är att fota etiketten med färgkoden som sitter på burken och att om möjligt, spara färgburken till ett senare tillfälle. 

8. Spackla underlaget
Vill du vara säker på att du får en jämn och fin väggyta när du målar om ska du vara noga med underlaget. Ofta finns märken, små skador i tapet, spikhål eller skruvhål från tavlor och annat som skapar ojämnheter i underlaget. Slipa och spackla! Köp en liten tub spackel och fyll i håligheter med spackel och en spackelspade. Sandpappra ytan för att göra den jämn innan du börjar måla så får du en perfekt jämn yta.

9. Matt eller Blankt
Färgens glans anges normalt i en skala från 1 till 100. Låga tal är matt och höga tal är blankt. En lite mattare färg är oftast att föredra när du målar tak och väggar medan blankare färg passar bra till kök och våtrum då en blankare färg är lättare att torka av. Vid väggmålning i vardagsrum och sovrum inomhus är 7 ett vanligt glanstal.

10. Använd en bra pensel eller roller
För att målningen ska ska flyta på snabbt och smidigt och för att resultatet ska bli bästa möjliga är det viktigt att ha rätt utrustning. Rätt typ av pensel och roller av hög kvalitet gör att arbetet går snabbt och med ett fint slutresultat. Dåliga penslar däremot gör arbetet ineffektivt, ger ett ojämnt resultat och kanske penselstrån som släpper och fastnar i färgen på väggen. Fråga i färgaffären vilken utrustning som passar din typ av färg och dina förutsättningar allra bäst.

11. Eftersträva perfektion
Att måla om kan till en början låta som en enkel process men efter ett tag, när arbetet väl har dragit igång, upplevas krävande. Men nöj dig inte med sämre än ett perfekt resultat! Du kommer inte att ångra dig. Det är lättare att vara noggrann och att göra rätt från början än att göra om. Var därför väldigt noga i ditt val av färg och provmåla ordentligt och låt processen att välja färg få sjunka in och ta sin tid. Begrunda, beskåda i olika ljusförhållanden och låt sjunka in. När arbetet väl är igång ska du också vara noga och inte måla allt för snabbt eller slarvigt. Krävs två eller tre strykningar så måla inte en gång för lite när du väl är igång. Tänk också på att måla vått-i-vått och måla från en sida över till den andra. Börja inte måla från två olika håll samtidigt, ta i så fall en vägg i sänder om flera väggar ska målas. Om du i efterhand upptäcker att du själv har slarvat för att du stressat processen kommer du aldrig bli helt nöjd.

Lycka till!